A mai cikkünkben Jóvér Andrea, a Fess-Tett-Bútorok megálmodójának alkotását hoztuk el. Egy régi, nagy szekrényt újított fel, amelyhez Annie Chalk Paint festékeit választotta. Ha kíváncsi vagy, hogyan alakult át a bútor külseje és belseje, akkor olvass tovább!

Nyár végén úgy gondoltam, hogy ezt a régi, olajfestékkel festett, szerkezetileg ép, kicsit már kopott szekrényt átszínezem. A szekrény olyannyira számított öregnek, hogy még egy titkos magyar királyi pecsét is meghúzódott benne.

IMG_0945

Az átalakítást egy kis asztalosmunka előzte meg, hiszen a festékpergés miatt csiszolni kellett a felületet. Az egyik ajtólap is egy kicsit hullámos volt, de a faszerkezet még így is nagyon jól bírta az idő múlását.

IMG_0973

A szekrény újrafestéséhez két Annie Sloan színt választottam. Az egyik a napsugaras francia városka ihlette Arles, a másik pedig a Versailles. Az utóbbi árnyalatot a közismert Versailles kastély zöld kertje ihlette.

Mindkét szín visszafogott és finom, amely tökéletesen tükrözi a tulajdonos egyéniségét. Szerintem a színek jó kiválasztása nagyon fontos, mert ezzel határozzuk meg egy bútor alaphangulatát.

A másik lényeges dolog a technikai kivitelezés.

Van olyan bútor, amelyet szabályosan és egyenletesen festünk le, mert a külseje azt kívánja meg. Azonban egyes bútorok, mint például ez is, engedik, hogy kiéljük a kreativitásunkat és a szellemi szabadságunkat. Az Annie Sloan festékeket is például ezért szeretem, mert a használata közben úgy érzem, szabadjára engedhetem a fantáziámat.

IMG_1180-001

Pontosan így tettem ennél a szekrénynél is: hagytam, hogy a megérzéseim irányítsák az ecsetet. Egyszerűen imádtam festeni ezt a hatalmas szekrényt! Nem győzöm dicsőíteni ezt a laza festési módszert, amely nagyon jól áll a rusztikus hangulatú bútoroknak.

wDSCF0215

Az első réteg felvitelénél szépen, simán terítettem a festéket, nem úgy, mint a másodiknál. Ekkor már az ecsetet ide-oda mozgatva, kissé bolondosan, a festéket abszolút nem egységesen vittem fel. Bizonyára, aki akkor látott azt gondolta, hogy most mindent el fogok rontani, de nem így lett!

wDSCF0191

Imádom a részleteket és nagyon szeretek elmerülni a festés végén a viaszolás adta lehetőségekben. Így tettem itt is, hisz ez a jobbra-balra mozgatott ecsettel történő festés kiválóan alkalmas a sötét viasz bátor kiemelésére.  Ugyanis a viasz merészen belekúszik az ecsetvonások közé, kiemeli a mart díszítést és feltűnőbb, régies hatást ad a bútornak. Extra adag látványfokozó és életre kelti a bútort, ezért előszeretettel használom.

wDSCF0187

Azt hiszem festésnél az a pillanat teszi fel az i-re a pontot, amikor meglátjuk annak az arcát, akinek festettük a bútort. Egy igazi csillogó, mosolygó szempár állt előttem és kereste a szavakat. Ennél szebb visszajelzés pedig, aligha szükséges.

 

A cikket írta: Jóvér Andrea

Weboldal: www.fess-tett-butorok.hu

Facebook: Fess-tett-bútorok