A mai cikkünkben egy újabb magyar alkotást hoztunk Neked, méghozzá egyenesen a Csók-Gyöngy Tímeától,  a Selyemfény Műhely tulajdonosától.

Egy korábbi bejegyzésünkből már ismerős lehet Számodra, hiszen akkor egy kis asztalka megújulásáról írt itt a blogon, most azonban új vizekre evezett és egy fiókos szekrénykét varázsolt újjá!

Mutatjuk, hogyan!

net13

Lelkesen vásároltam meg fél évvel ezelőtt a kis fiókos szekrénykét. Akkoriban csakúgy zsongott a fejem az újabb és újabb ötlettől és így, nem is tudtam kiválasztani, milyen stílus vagy szín állna a legjobban az új szerzeményemnek. Nem kellett sokáig várni: az ihlet egy napsütéses délelőtt villámcsapásként érkezett meg, így azonnal munkához láttam.

A bútor natúr fából, rétegelt nyílt lapokból készült. Már tapasztalatból tudom, hogy az ilyen típusú darabokat érdemes megcsiszolni mielőtt neki állnánk a festésnek.

net01

Amikor azon gondolkoztam, hogy milyen színeket használjak egy dologban voltam csak biztos: Annie Sloan Graphite ChalkPaint festékét mindenképpen fel szeretném használni. Egyszerűen odavagyok érte! Az előző munkám során is használtam, így fél deciliter állt a rendelkezésemre, amit egy másik színnel egészítettem ki. Így esett a választásom az Olive árnyalatra, amely tökéletes kiegészítője lett a Graphite szürkés tónusának.

A tökéletes fedés érdekében úgy döntöttem, hogy felviszek egy alapozóréteget, így nyitottam a szekrényt és a Barcelona Orange szín már ugrott is a kezembe! Ezzel egy rétegben festettem le, majd egy-két helyen egy kis sárgát is belecsempésztem, hogy az eredmény még izgalmasabb legyen. Ehhez Annie palettájáról az English Yellow-t választottam.

A száradást követően jöhetett a második réteg: a Graphite és az Olive egyvelege. Nem kevertem őket össze, hanem váltogatva használtam, hol az egyiket, hol a másikat. Időnként pedig hengerrel dolgoztam össze a két színt. Késő délutánra pedig már meg is kötött a festék és alkalmas volt a felület arra, hogy helyenként visszacsiszoljam.

net03

 

Amikor több színnel festek, akkor mindig fotót készítek az adott fázisról, hiszen így még inkább látom, merre érdemes még koptatni. Itt-ott belecsiszolok 80 vagy 100-as csiszolópapírral, aztán váltok 180-ra, a végén pedig nagyon enyhén nedves ruhával erősebben megtörölgetem. Számomra így még természetesebben hat a kopás.

A díszítéshez stencilt használtam. A Graphite üresnek tűnő dobozába tettem egy kis vizet és alaposan felrázva még nyertem egy jó adag híg festéket. Így persze nem maradt éles kontúrja a mintáknak, azonban ezt egyáltalán nem bántam, hiszen így igazán illett a foltos, öregnek ható felülethez.

Úgy gondoltam erre a szekrényre, mintha egy jómódú, idős hölgyé lenne. Még azt is elképzeltem, hogy a kanapéja mellett foglalna helyet évtizedek óta, ami előtt mindig megáll, leveszi a szemüvegét és ugyanoda rakja le. Számomra mindig inspiráló, amikor egy adott bútort bele tudok helyezni egy élettérbe, egy hétköznapi szituációba. Így még életszerűbb lesz az alkotásom.

net12

Ez volt az első alkalom, hogy 3D stencilt használtam.

net17

Eddig a bútoraim minden porcikáját teljesen megfestettem, azonban most feleslegesnek éreztem, mert kitűnő állapotban voltak a fiókok is. A stencil mintájának segítségével átmenetet képeztem a natúr fa és a festett részek között. A festés ezen szakaszában minden színből használtam egy keveset.

net10

Eredetileg görgők voltak a szekrény alján, amit lábakra akartam cserélni. Egy varia dohányzóasztal lábai lettek felhasználva. Dekopír fűrésszel méretre vágtam, majd falapokat készítettem pótlásnak, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a láb a szekrény aljával. A rögzítéshez ragasztót és szeget is használtam.

net16

A krétafestéket és az új fém gombokat Clear Wax segítségével zártam. Végül az apró fogantyúkat arany Gilding Wax-szal kentem át, hogy még egységesebb legyen a szekrényke megjelenése.

net11

 

 

A cikket írta:

Csók-Gyöngy Tímea

Facebook: Selyemfény Műhely

E-mail: selyemfeny@gmail.com