A korábbi cikkünkből (Natúr fenyőből burgundi komód) már megismerhettétek Jóvér Andreát, Enikő kolléganőjét, aki lakberendezés és virágkötészet témában indult és most már igazi szerelmese a bútorfestésnek. Ezúttal két ónémet szekrényke történetét meséli el nektek, amiket ő maga festett egyforma színűre és stílusúra.

 

Adott volt két elég rossz bőrben lévő Ónémet stílusú szekrény, melyek már a kidobás határán álltak.

Jött a dilemma: Hát most mi is legyen….

Mérlegelés és erős gondolkodás után: Na, jó megmentjük, el van döntve. De hogyan is?

Innen indultunk:

Ónémet 1

Ónémet2

A folyamat:

Először is körbe néztem, hogy miként lehet megszabadítani a festéktől a bútorokat. Ismertem a kromofágot, mint oldószert, amivel lemaratják a régi bútorokról a festéket, de ez nagyon hosszadalmas és bonyolult folyamat. Így jutottam el a bútormosáshoz, mely szintén erről szól, de azzal a különbséggel, hogy itt a bútort egy nagy kádban megmerítve egy zárt rendszerben egy erre használatos lúggal lemossák. Volt egy asztalos ipari üzem, mely ugyan nem erre szakosodott, de elvállalták.

Több hónap után láttam újra a két szekrényt. Ezek után jön, amitől egyedi arculatot kap egy bútor.

És valójában itt dől el, hogy mit kezdünk egy steril alappal.

O╠üne╠ümet2 feste╠üs elo╠őtt

Mivel eddig is Annie Sloan festéket használtam, így ez nem kérdés, hogy evvel a festékkel fogom ezt is festeni. Átgondoltam hová is teszem majd a bútorokat így a színválasztást ez befolyásolta. A szoba falának színe, a bútorok majdani használata és persze a környezetében lévő többi bútor. Mivel ez nálunk egy közösen használt nem „kis” gyerek szoba, így lehetett ez markánsabb. A fal pasztell sárga, a hozzájuk társított bútorok pedig nem annyira meghatározóak.

A festés:

A festésnél először levettem az ajtókat és nekiláttam magának a szekrénynek, kívülről befelé haladva. Majd amíg száradt a szekrény, jöttek az ajtók, melyeket egy bakra fektettem és így festettem le.
A tetejéhez kis létrára álltam, míg a pogácsalábak befestéséhez, férfi segítséggel megdöntöttem a szekrényeket. Azért is, mert az aljára oda írtam, hogy anno 2015. J.A. Ez már csak az én kézjegyem az utókornak.
A szekrény belső része is festve van a Chateau Grey színnel.

Ónémet szekrény (3)

Belül és kívül is kapott egy diszkrét stencil mintát a bútor, az általam szeretett Martha Stewart stencil mintával, amit hengerrel vittem fel, mert így precízebb, nekem ez a tapasztalatom.

Ónémet szekrény (5)

A viaszolás:

Kombináltam a sötét és világos viaszos megoldást a Country Grey színnél. Az oldalán a szekrény csak színtelen viaszt kapott az átfestést követően, valamint  a szegélyeknél is, alul és felül . A tetején viszont sötétebb viasszal is átkentem, és az ajtó szegélyeknél ugyanez a szín ugyanígy sötétebb viasszal is át lett dörgölve. A szekrény belső felületén valamint az ajtók betétein pedig Chateau Grey színt használtam, amit szintén a színtelen viasz felvitele után a sötét viasszal kezeltem.

Ónémet szekrény (1)

A viasz felviteléhez nagyon ajánlom a gömbölyűbb ecsetet és magához a festéshez a laposabbat. Én minden művelethez más és más ecsetet használok. Először azt hittem ez felesleges macera, de folyamatosan rájöttem, hogy nagyon sokat jelent a jó minőségű ecset és forradalmi lépés a jó munkához.  Így az Annie Sloan ecsetek beszerzése nem úri mulatság, hanem idővel költségkímélő és sikerélmény fokozó eszközzé válik.

A viasz használata nem egyértelmű minden felületen, ami alatt azt értem, hogy ha elkezditek használni, ne keseredjen el senki, ha először másképp terül a viasz, mint azt szeretnénk, és nem issza úgy a felület, ahogyan elvárnánk. Gyakorlatilag nem lehet elrontani, de azért nem árt gyakorolni a szép és egyenletes terülés érdekében. Itt megengedett az úgynevezett „művészi szabadság” és nyugodtan engedjük el az elvárásokat. A puha ronggyal levő átdörgölés után, selymes és kicsit fényesebb a hatás. Ezt mindkét viasz használatánál meg kell tenni, mert a viasz kikeményedése is más ettől és a struktúra is változik.

Kb. 10 napon keresztül festettem és viaszoltam a két szekrényt. Napi legalább 4 órát rászánva.

Ez egy teljes hét munkaórában, ha csak ezt csináltam volna. Nekem óriási NAGY dolog volt.

 

Ónémet szekrény (4)

A cikket írta Jóvér Andrea:

Email cím: info(kukac)fess-tett-butorok.hu

Weboldal: http://fess-tett-butorok.hu/

Mobil: +36 30 660 0379