Egy olyan különleges komód felújítását szeretnénk megmutatni, amely nem csak számunkra kedves, hanem a szakmai körökben is elismeréssel méltatták. Ennek a kisbútornak a története az Ezermester magazin szerkesztőit is megérintette, és a 2016. februári számban meg is jelentették. A készítője Jóvér Andrea, Nemiskacat Enikő kedves kolléganője, aki a magazin “Mutasd meg a benned rejlő Ezermestert!” rovatába küldte be a komód fotóit.

Andreától sosem állt távol az alkotás, kreativitását virágcsokrok kötésében és lakberendezésben kamatoztatta. Kezdetektől fogva próbálta becsempészni a kézműves és antik hangulatot hajdani, saját virágüzletébe. Egy véletlen találkozásnak köszönhetően fordult a bútorok felé.

Alkotok, újjáalakítok. Mert jó dolog olyan miliőben élni, amit nem tucat bútorok és tárgyak vesznek körül.

Most egy teljesen átlagos, “tucat” komód átalakulását mutatja meg Andrea:

 

Az én kedvenc alkotási tevékenységem a bútor felújítás. Az alapoktól a teljes felújításig átfestve és újragondolva akár  a bútor funkcióját is. Lehet az egy széteső félben lévő konyhaasztal vagy egy penészes láda, már nem iszkolok el a feladat elől. Először persze kicsit megrettenve néztem a kíméletlenül kidobott bútordarabokat. De ahogy ráéreztem a technikai feladatok megoldására és a bútorfestés örömet adó tevékenységére, így lett ez mostanra szenvedélyemmé. Az egész egy polc átfestésével kezdődött és lett belőle “szerelem”.

A történet:

Egy bútoráruházban 15 éve vásárolt natúr fenyőkomódot alakítottam át, mely az egyik szobánkban tengődött.

Burgundi komo╠üd Elo╠őtte

Itt az Annie Sloan ChalkPaint vizes bázisú festék és némi  stencil sablon volt a főszereplő és  persze a csiszolás. Mivel ez nem” régi bútor” volt és nem kellett neki esnem, hogy szútalanítsam, illetve egyéb komolyabb restaurálást sem igényelt, így ez kimondottan hálás feladat volt.

Röviden a főbb lépések:

  • Egy két hiba korrekciója fatapasz használatával és smirglivel, és máris neki láthattam a hőn szeretett festésnek.   Ezt viszont kreatívan át kellett gondolni és az új bútor fogantyúkat is…
  • Mert ha már újra festem, akkor megérdemelt néhány új fogantyút.
  • Végül viasszal kezeltem le. Először világos majd sötét viaszt használva és sokat simogattam a ronggyal, hogy szép egyenletes legyen.
  • Némi  kézi koptatást csiszolóvászonnal nagyon visszafogottan elkövettem rajta, de szinte alig –alig csak az éleken és picit a felületén, mert nem akartam nagyon kopottas bútort készíteni belőle.

Kedvencem a rusztikus stílus, ami barátságossá és otthonossá tesz minden szobabelsőt.

Kezdeti lépés a csiszolás volt, amit ennél a bútornál is csiszológéppel végeztem.  A kisebb hibák korrekcióját követően kivettem a belső polcokat és leszereltem a fogantyúkat.

Burgundi komód (1)

Majd az ajtókat maszkolószalaggal ragasztottam körbe, mivel a Country Grey nevű krémszínt használtam, a többi részén pedig a Burgundy bordót. A festés alatt több óra száradást is figyelembe kellett vennem. Ez a festék nagyon gyorsan tapad és szárad és ráadásul szinte teljesen szagtalan is, ezért viszonylag gyorsan 3-4 nap alatt, napi 4-5 óra munkával készre lehet festeni egy nem túl viseltes bútordarabot vele.

A burgundi színt nem csak kívül, hanem belül is megkapta és mivel én szeretek precíz lenni: a talpán lévő pogácsa lábak és az alja is átfestésre került.

Utána következett az ajtó, melyre körbe burgundi szín, középre krémszínt festettem és egy stencil sablon segítségével és egy kis festő hengerrel (ennek fontos a használata, hogy egyenletesen kerüljön fel a festék), mintát festettem az ajtóra. Míg eddig lapos ecsettel dolgoztam, a viaszolásnál gömbölyűbb fejű ecsetet használtam és puha rongyot a törlésre, amivel a felesleget szedtem le és szinte csillogóra políroztam vele a felületet.

Burgundi komód (3)

A bútor pórusaiba a sötét viasz szinte belesimul és különlegesen izgalmas lesz ettől. Nekem mindig ez a kedvenc részem, mivel itt már szinte teljesen látni lehet, hogy mi is lesz a végeredmény. Majd a fogantyúk felszerelése az ajtók visszaszerelése következett és még egy kis száradás (kikeményedés).

Én teljesen laikusként vetettem magam bele ebbe a munkába és azóta már több dolgot is felújítottam, átfestettem.  Úgy érzem minden munkám után, hogy nagyon megéri lelkileg is és persze költség hatékony is, hogy nem kell másra bíznom. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó ránézni egy saját munkára.

Burgundi komód (4)

A cikket írta Jóvér Andrea:

Email cím: info(kukac)fess-tett-butorok.hu

Weboldal: http://fess-tett-butorok.hu/

Mobil: +36 30 660 0379