Fügedi Mónika újabb csodás művét szeretném megosztani ma Veled. Móni egy igazi őstehetség, ha arról van szó, hogy valami kopott, régi, már-már “ócska” tárgyban kell meglátni a szépséget. Ennek a rusztikus asztalkának egészen biztos, hogy csodálatos új életet adott!

Hogyan változott át? Olvasd el Móni összefoglalóját a munkálatokról!

 

Imádom a régiség vásárokat és a “kacatjaikat” kínáló árusokat. Szerencsésnek mondhatom magam, mert van néhány a lakóhelyemhez közel és az árusok, már a nevemen szólítva üdvözölnek. Az egyik ilyen piacolás alkalmával a kedvenc  árusomtól  fizetve távoztam volna… amikor  megláttam az autó előtt ezt a kis “izét”. – Kezdte Móni az asztal történetét.

asztalka0

Hirtelen megörültem, mert azt hittem, hogy kincsre leltem, de hamar kiderült hogy ez nem egy florentine asztal, hanem egy műanyag mása. Sebaj! Kicsit csúnyácska, kicsit kopottas, nem kicsit műanyag, de akkor is hazaviszem. Majd lefestem, valamikor, valamilyenre… és különben is, hol maradna a festés öröme??

Ha ez egy valódi florentine asztal lenne, elküldhetném az ecseteimet nyugdíjba.

Igaz, ami igaz hónapokig nem akart megszólalni, hogy milyen szeretne lenni, mert ugye hallgatok a bútorok szavára, figyelek a lelkükre, akkor is, ha “csak” egy műanyag.

Aztán néhány napja festettem egy fémtálat, Annie Sloan árnyalatokat keverve és ahogy rátettem az én kis csúnyámra, rögtön tudtam, hogy milyen lesz. Annie Sloan Florence, csak egy kevés, mert nem szerettem volna elvinni a zöld felé, de kellett ez a vakmerő szín. Annie Sloan  Napoleonic Blue, imádtam ahogy összekeveredtek. Izgatottan figyeltem,hogy  melyik szín fog felülkerekedni a másikon. Amikor megkaptam a számomra tetsző árnyalatot, világosítottam az Annie Sloan Pure árnyalattal, de csak óvatosan nehogy végképp megölje ezt a csodás színt.

Jöhetett az első réteg, majd a második…

Festés közben arra gondoltam, hogy  nem florentine, az igaz, de meg kell próbálnom stílusánál maradni. Nem szerettem volna másnak láttatni és a mintákat sem szerettem volna,ha az enyészetbe vesznek. Akkor jött az aranyozás ötlete, füstfóliát használva…

Egy vékony ecsettel, füstfólia ragasztóval “megfestettem” a mintát, ügyelve, hogy ne kövessem mereven a széleket. Azt a hatást szerettem volna elérni, mintha az idő koptatta volna meg. Amikor az arany is fent volt, csak egy kék asztalt láttam arany mintával.

asztalka7

asztalka6

 

Igaz, tudtam milyen lesz antikolás után, de kellett még valami, egy utolsó érintés. A kiinduló szín az Annie Sloan Florence árnyalata volt, gondoltam “átmosom” ezzel a színnel az asztalka peremét.

festék

Az utolsó lépés:

Már csak “mocskosítani” kellett a felületet. Az Annie Sloan Dark wax megült a mélyedésekbe, a mintát kiemelte, összefogta a kék és zöld árnyalatokat. Az aranyfóliának is jót tett,antik arany hatását keltette.

festék1

asztalka5

Utolsó simításként antik arany pasztát használtam az éleken…Kész vagyok! …Gondoltam. Lett egy saját készítésű florentine asztalkám. Ja, hogy messze áll tőle? Az nem baj, de az enyém és milyen távoli már a múlt…Amikor is megláttam a kedvenc árusomnál, kicsit kopottan, kicsit csúnyán…

asztalka1

asztalka2

asztalka3

Mónika nagyon bátran kevert össze két igazán domináns, karakteres Annie Sloan színt, aminek az eredménye egy igazán különleges, szerethető asztalka lett. Az aranyfólia pedig nagyon finom pompát kölcsönöz neki. Gratulálunk hozzá Mónika!

Készítettél már hasonló asztalkát, vagy bútort? Küldd el nekünk (nemiskacat@nemiskacat.hu, vagy az Annie Sloan Hungary Facebook oldalra), és ha igazán jól sikerült még akár ide, az AnnieSloan.hu oldalra is felkerülhet!

 

A blogcikket írta: Fügedi Mónika,  bútorfestés, kézzel festett dísz és ajándéktárgyak készítése

e-mail cím : fugedifactory@gmail.com,

FB: Fügedy factory,

telefonszám   : 06 20 267 85 83