Ma egy különleges, régi kedves ismerősöm bemutatkozóját hoztam el Neked, aki nap, mint nap azon dolgozik, hogy Kecskeméten legyen egy olyan különleges hely, ami otthont ad a kreativitásnak, teret és lehetőséget arra, hogy létrejöjjön egy igazi alkotó közösség! Ismerd meg Te is Csertő- Marton Editet és az Artesia Műhelyt!

Csertő-Marton Edit vagyok: anya, feleség … örök álmodozó … végzettségemet tekintve pedig közgazdász. És hogy mit keres egy közgazdász a művészek és kézművesek világában? Jogos a kérdés… Valójában nagyon is sokat, főleg ha az illető inkább csak egy eltévelyedett közgazdász!

Bármilyen meglepő, gyermekkoromban grafikusnak készültem, majd ruhatervezőnek. Akkoriban ez nem ment olyan egyszerűen (persze ma sem, de akkoriban még a lehetőségek sem voltak adottak). Már akkor is szerettem a lehetetlen dolgokat, kerestem a kihívásokat, kergettem álmokat és sokáig tényleg csak kergettem. Viszont tanultam sokat. Tanultam az élettől és a környezetemtől, az emberektől, akikkel összehozott a Sors. Hiszem, hogy semmi nincs véletlen.

14566275_1787643011517430_2400956225303631345_o

Szóval nem lettem sem grafikus, sem ruhatervező, az élet máshová sodort: közgazdász lettem. Bár 17 évet töltöttem az üzleti szférában, annak egy kreatívabb szegmensében, a marketing területén dolgoztam. A lelkem mélyén azonban mindig is AZ ALKOTÁS vonzott. Az alkotásnak azonban nem egy kézzel fogható dimenziója, hanem egy nevezzük úgy: „Semmiből létrehozni Valamit”.

Aztán férjhez mentem, majd megszületett a kisfiam. Mint sok nőnek az életében, bennem is megváltozott valami: átalakult az értékrendem. Az alkotás vágya azonban megmaradt, sőt felerősödött. Rájöttem, hogy egy gyerek, egy család, az otthon a legnagyobb alkotás. Főleg egy nő életében. Tudtam, hogy úgy, ahogy rég tettem, a munka világába, az üzleti szférába nem szeretnék, nem tudnék visszatérni.

A régi tárgyakhoz, öreg házakhoz nagyon régóta különös a vonzódásom. Olyan mintha valami magától értetődő kapocs lenne köztem és ezek között a régi dolgok között. Valahogy akkortájt felerősödött bennem ez a vonzalom: legyen az egy ütött-kopott régi tárgy, egy míves, rozsdás vasdarab, vagy akár egy kicsit már ugyan szúvas, de tökéletes formájú bútor, vagy szépen faragott fadarab. Mindegy csak megtaláljak benne „Valamit”.

Hiszek a reinkarnációban… miért ne lehetne ez meg a bútoroknál is??? Számomra a bútorfestés: új lelket lehelni egy régi bútordarabba. Szeretem.

Először a neten keresgéltem festett bútorokról készült képek, videók után kutatva… csak úgy nézegetni, mert jó volt. Álmodoztam, de jó is lenne ilyen közegben élni, ilyet teremteni magunk köré! És jött az ötlet: alakítsuk át az otthonunkat!

Itt kezdődött … azóta pedig mindent átfestenék! 🙂 És ez már … mikoris??? Húúú MÁR 2013. derekán történt!

A böngészés közben akadtam rá a krétafestékekre, Annie Sloanra és az ő termékeire, ami itthon akkor még nem volt beszerezhető. Büszkén mondhatom, hogy az első hivatalos magyarországi szállítmánnyal érkezett meg nekem is a várva várt első Annie Sloan (AS) festék.

15170999_1325294890828337_1764177005644114618_n

Ezt megelőzően zománc festékkel festettem, aminél azért oda kell figyelni a felület előkészítésére, elkerülhetetlen a csiszolás. Sokáig szárad, mire újabb réteg kerülhet rá. Nagyon kell ügyelni az ecsetvonásokkal, hogy ne maradjon csíkos a festett felület. Na, ez a Chalk Paint ™ festéknél mind nincs! Tény, hogy elsőre ránézésre az ára magasabbnak tűnik egy egyszerű zománcfestéknél, viszont annyira könnyű és gyors vele a munka (és hát az idő pénz!), előre bekevert, gyönyörű kész színei vannak.

Aztán jött a felismerés: ez az én utam! Másoknak is szeretném megmutatni, mit jelent az alkotás öröme, így született meg az Artesia ötlete. Kecskeméten az Artesia Galéria és Műhely volt az első olyan kulturális, művészeti tér, ami céljává az tűzte ki, hogy egy jó kis alkotóközösséget hozzon létre gyerekeknek, felnőtteknek, művészeknek és művészetkedvelőknek egyaránt.

Aztán persze sok minden történt – és mint a mai kor gyermekéhez illik  – igyekeztem a változásokhoz rugalmasan állni. Viszont az alkotás, a festés, a régi bútorok tárgyak szeretete irányvonalként állandó, így az Artesia Műhely sok rendületlenül várja sok szeretettel a bútorfestők, alkotni és kikapcsolódni vágyókat bútorfestő workshopok és klubdélutánok keretében. Én pedig hirdetem, hogy az alkotás öröme megváltoztatja az embert, hiszen kikapcsol, energiával tölt fel az, hogy a jelenben tart és nem létezik abban a pillanatban semmi más, csak Te és az a darab, amin éppen „varázsolsz”!

14495311_1787646134850451_7531584817352972815_n

Az Artesia Galéria és Műhely készülésekor rengeteget festettünk, és a bútorokat, berendezési tárgyakat mindent Annie Sloan festékkel, a falakat pedig zománcfestékkel – mert hogy mindenhol  faborítás volt. Sajnos elfelejtettünk a nagy sietségben többről „előtte” fotót készíteni … mert ugye „quickly-quickly”, ahogy Annie Sloan a saját videóiban mondja. 🙂

Boldog vagyok, hogy visszatérhettem gyerekkori álmomhoz, hiszen festek, kreálok, új életet adok a régi bútoroknak, ezzel pedig örömet okozom olyanoknak, akikben esetleg még nincs meg a bátorság arra, hogy saját maga fogjon hozzá a változtatáshoz.

Gyertek el hozzánk, írjatok, hívjatok!

 

Csertő-Marton Edit

Artesia Műhely

6000 Kecskemét, Hosszú u. 28.

+36 20 560 9111

info@artesia.hu

www.artesia.hu

https://www.facebook.com/artesiamuhely/