Ülök a Miskolc Tiszai pályaudvarról induló vonaton és azon gondolkodom, hogy őrült vagyok. Közel 800 km-t teszek meg egy tálaló kedvéért? Tényleg Győrig utazom? Gyönyörű darab, persze hogy nem tudok neki ellenállni. A vonat elindult, már nincs visszaút, de ha lenne sem hátrálnék.

Fügedi Mónika vagyok, több, mint 20 éve festek bútorokat, a hozzám legközelebb álló stílus, az old world. Azonban nem vagyok elkötelezve egyik iránt sem,d e kétségtelen, hogy textúrált felületek, a rétegek és színek váltják ki belőlem azt az érzést, hogy alkotok.

fügedi factory

A táskámra nézek, amiben már élesítve az összes ecsetem és persze a festékek, várják hogy “munkába”állhassanak. Annie Sloan Paris Grey, Versailles, Old Ochre, Duck Egg Blue, Pure white…

fügedi factory

A tálalót értelemszerűen először láttam, ezért, mint minden közel 100 éves bútor, okozott meglepetést. Szinte mindegyik azonnal megoldható problémának látszott, kivétel az összekarcolt, vizespohár nyomával “tarkított” gránitlap. Próbáltam kézzel  felpolírozni, de lehetetlennek tűnő vállalkozásnak bizonyult. Szerszámok híján döntöttem a felület lefestése mellett.

fügedi factory

A bútort két rétegben festettem, a kissé felhigított Paris grey-vel. A második réteg után, mikor már fent volt az “alapszín”, egy percre meginogtam, hogy megállok, nem festem tovább. A Paris Grey szürke nem tartozik az unalmas szürkék közé, kellemes csalódás ért, tetszett a kékes árnyalata.

fügedi factory
Másnap csak ültem a tálaló előtt, és még mindig nem tudtam, hogyan tovább. Terveim szerint az ajtókat rétegesen festeném, és a “csipkés” részeket kiemelném fehér szárazecsettel, amiből az ajtókra is kerülne. Haladjak a terveim szerint, vagy nevezzem befejezettnek a munkát? Felálltam és folytattam, hát persze hogy folytattam. Az ajtók alapszíne szürke volt, egy olcsóbb ecsettel felfestettem az első színes réteget, az Annie Sloan Old Ochre  árnyalatát. Nem kentem mindenhová,hogy ne legyen takarásban a szürke. A következő réteg az Annie Sloan Duck Egg Blue színe, ugyanúgy került fel, mint az előző, és végül a Versailles zárta a rétegezést. Teljes száradás után, szárazecset technikát és az Annie Sloan Pure white árnyalatát használva emeltem ki a szép míves részeket . Az ajtóra is került, ez fogta keretbe az egész munkát. A felület biztonságát  pedig az Annie Sloan clear wax-ra bíztam.

fügedi factory

fügedi factory

fügedi factory

fügedi factory
Ülök a Győrből Keleti pályaudvarig közlekedő vonaton és azon gondolkodom, hogy jó móka volt…Újra megtenném a közel 800 km-t ezért a bútorért. A táskámra nézek, már szinte üres, a tálalót tarkítja tovább az egy liter Paris Grey, a fél-fél deciliter  Vesailles, Old ochre, Duck egg blue és Pure white.

fügedi factory

fügedi factory elotte-utana