Bemutatom nektek az első bútorom nagy átalakulásának a menetét, történetét.

Kovács Zsófi vagyok, lelkes, kezdő bútorfestő. Enteriőrtervezőnek tanulok, közben dolgozom és hobbiként belevágtam a bútorfestésbe. Sok – sok hazai, és külföldi blogról, videóról próbáltam elsajátítani az egész bútorfestés menetét, illetve Krivarics Ditta könyve is a segítségemre volt.

 

festett bútor

– Bútor felmérése:
Mielőtt beruháztam a bútorra, megnéztem milyen hibái vannak, ha van, ki tudom e javítani? Milyen anyagból van? Stabil-e? Lakik-e benne szú.. stb , felmérjük a terepet.
Mikor megállapítottam, hogy ez nekem tökéletes lesz, jöhetett az első lépés:
– Csiszolás:
Multicsiszolóval mentem át az egész bútoron, a fiókok elejét kivéve, (mert azt a lakkot a csiszolóm nem vitte volna le, de nem is volt cél) mindenhol szépen megcsiszoltam, majd áttöröltem egy nedves ronggyal.

– Hibák eltüntetése:
Fakittet használtam az apróbb sérülések eltüntetése végett.  Mikor megszáradt, kézi csiszolóval átmentem rajta, hogy szép egyenletes felületet kapjak

festett bútor

– Takarítás:
Langyos vízbe tettem szalmiákszeszt, gumikesztyűt húztam, és áttöröltem a bútort, megszabadítva minden szennyeződéstől (portól, zsírtól).

Ezek után kikevertem a kékes-szürkés árnyalatot Annie Sloan- Old white és Graphite egyesítésével, csak úgy érzésre.  Egy vödrös tejfölös dobozba kevertem ki, mert abban jó tárolni is utána, ha marad.

festett bútor

– Rétegek
Lefestettem az egészet, egyelőre csak kívül, és ekkor szépen kirajzolódott pár újabb szépséghibája a komódnak. A festék nem tünteti el, hanem kiemeli a hibákat.
Újra fatapaszoltam, újra csiszoltam, újra takarítottam és újra festettem. : )

festett bútor

Az ecset, amivel festettem, nagyon hullajtotta a szőrét, és szinte minden második ecsethúzáskor bele kellett nyúlnom, és persze mikor lefestettem azt a részt ahol belenyúltam, újabb szál ragadt bele a festésbe.
Sajnos ezért csúszott is az egész projekt, mert ez nagyon zavart, és kivártam, amíg be tudok szerezni egy bútorfestésre kitalált ecsetet, aztán folytattam a következő réteggel, majd jött a bútor belseje, és a fiókok többi része, amik viszont csak 1 réteget kaptak. Szépen fed a festék, és megtapad szinte minden felületen. Az új ecsetemmel öröm volt festeni.

kovács zsófi bútorhobbi

– Csíkok
Csináltam egy pici skiccet arról, hogy hogy is szeretném, hogy kinézzen a komód, hol fussanak a csíkok a bútoron.
Maszkolószalagot használtam, gondosan kimértem, hogy párhuzamosan ragasszam fel őket. A körmömmel a szélét jól odanyomkodtam, hogy semmiképpen se menjen alá a festék. Mikor megszáradt, óvatosan lehúztam a szalagot. Annie Sloan- Arles festéket használtam a csíkokhoz, illetve a komód lábához és aljához.

kovács zsófi bútorhobbi

Mikor készen lettek a csíkok is, jöhetett a wax. Anni Sloan Clear Wax-ot használtam, ami fixálja a festéket, és szép matt hatást érhetünk el vele.
Tanulnom kell még a waxolást, mert kissé foltos lett nekem a tőle a komód. Waxoló ecsettel lehet máshogy alakult volna, de igazából jól áll a bútornak ez a ’’foltosság’’.
Nekem ez volt a legnehezebb, és leghosszabb része az egész folyamatnak. A bútor belsejét sima vízbázisú lakkal festettem le.

Ezek után azt hittem eljött a boldog pillanat, mikor kész a bútor.
De nem. Szorult az összes fiók. Nagyon. Annál is jobban.
Mivel a bútor belseje is kapott egy réteg festéket és egy réteg lakkot, és a fiók is, ezért szorult, plusz a fa beszívja a festékből a vizet, amitől meg is dagad picit…

Elővehettem a csiszolómat újra, jól megcsiszoltam, aztán takarítottam és festettem jó vékonyan. És újra szorul. Ugyanúgy. (Leírom az ilyen kevésbé örömteli részeket is, ebből tanulunk, és én jókat nevetek is most rajta. )

Újra neki estem. Csiszolás, takarítás, festés..de végül sikeresnek mondhatom az akciót.

festett bútor

A székek:
A székek párnáira vettem egy díszpárnahuzatot, amit kettévágtam, és tűzőgép segítségével újrahúztam, majd a fa részét ahol kellett fakittel kitömködtem, mert lakott benne még régen egy szú, aki már kiköltözött belőle, de azért hagyott pár nyomot, hogy tudjuk ott volt. Megcsiszoltam, letakarítottam, és 2 réteg festéket kapott.

Azt hiszem, elégedett vagyok a végeredménnyel.
Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem hasznos volt! Köszönöm Enikőnek, hogy felkért a cikk megírására, és köszönöm a hobbi bútorfestők csoportnak, hogy mindig nagyszerű tanácsokkal, tippekkel szolgálnak.

kovács zsófi

A további munkáimat a facebook – oldalamon tudjátok nyomon követni, és ha bármilyen kérdésetek van bútorfestéssel, lakberendezéssel kapcsolatban, írjatok nyugodtan: Kovács Rita Zsófi, kovacs.r.zsofia@gmail.com, www.facebook.com/butorhobbi

zsofi-logo-kicsi